WOLF-Garten Mooie Mat
Hoe stel ik een bemestingsplan op?

Hoe stel ik een bemestingsplan op?

Gazon bemesten

Is het eigenlijk wel nodig om het gazon te bemesten? Dit is één van de meest gestelde vragen over het gazononderhoud. Het antwoord daarop is duidelijk: Ja! Een gezonde grasmat kan namelijk niet zonder voeding. Net als alle planten, heeft ook gras licht, lucht, water en voedingsstoffen nodig om te leven. Hoewel er van nature ook voeding in de bodem zit is het noodzakelijk om met gazonmest regelmatig de hoeveelheid voeding aan te vullen. Maar pas op! Teveel en te vaak is niet goed. Overdaad schaadt het milieu door uitspoeling van de nutriënten. Maar je gazon bemesten op regelmatige basis is zeker geen overbodige luxe. Bedenk maar eens hoeveel gras je na het maaien afvoert, dan kun je je ook wel voorstellen hoe hard het nodig is om uitputting van de bodem te voorkomen. Want met elke opvangzak met grasafval die je leeg gooit, gooi je ook alle  voedingsstoffen weg. Door tijdens droge perioden het gras te mulchen in plaats van te maaien, blijven voedingsstoffen behouden en is extra bemesting in deze periode niet nodig.

 

Door je grasmat extra te bemesten zorg je voor:

·         Een donkergroene kleur

·         Een gezonde groei

·         Een goede weerstand tegen gazonziekten

·         Een dichte, volle grasmat die geen ruimte laat voor mos en onkruid

·         Het vergroten van het zelfherstellend vermogen van het gazon

 

Welke voedingsstoffen heeft het gazon nodig?

Het gras heeft de meststoffen N, P en K nodig om te groeien: deze letters staan voor stikstof, fosfor en kalium. Hier horen ook nog enkele sporenelementen bij, maar gelukkig zijn deze vaak van nature voldoende aanwezig in de bodem. Het ontbreken van één van deze meststoffen leidt tot een slechte en onregelmatige groei en kleur van het gazon.

 

Verschillende voedingsstoffen in gazonmest zijn:

·         Stikstof (N): gras heeft dit nodig voor de groei van grassprieten

·         Fosfor (P): gras heeft dit nodig voor de vorming van wortels

·         Kalium (K): dit zorgt dat gras bestand is tegen ziekten

·         Sporenelementen: deze dragen bij aan de donkergroene kleur

 

Welke gazonmest adviseert WOLF-Garten?

Het gebruik van NaturaBio 100% organische gazonmest heeft onze voorkeur. Organische meststoffen bieden grote voordelen ten opzichte van (chemische) kunstmestsoorten. Ze zijn goed voor de natuur, hebben een langdurige werking en zorgen bovendien voor een actiever bodemleven. Dit bodemleven is van essentieel belang voor het omzetten van organisch materiaal naar meststoffen en het luchtig houden van de bodem.

 

Wanneer bemesten?

Heb je een jonge grasmat? Geef je jonge grasmat gepaste voeding. Startermest zorgt ervoor dat de jonge grasmat mooi dichtgroeit. Bij aanleg in het voorjaar kan je de grasmat met Startermest bemesten na de eerste maaibeurt. Bij aanleg in het najaar doe je dit beter pas in het daaropvolgende voorjaar. Het bemestingsplan kan je daarna volgen vanaf de start van het groeiseizoen (mei).

 

Bemestingsplan

Maart-April: Gebruik vloeibare gazonmest mét mosdoder. Deze heeft een dubbele werking: er worden voedingsstoffen aan het gazon gegeven en het bestaande mos wordt gedood. Na 3 à 4 weken kun je het gazon verticuteren om het dode mos te verwijderen. Daarna doe je er goed aan de ontstane kale plekken bij te zaaien en het gazon te bemesten met gazonmest of Verticuteermix voor een goede start van het groeiseizoen.

 

Mei-Juni: Strooi nu organische langwerkende gazonmest. Hiermee worden langdurig voedingsstoffen aan het gazon gegeven. In het actieve groeiseizoen is een continue en gelijkmatige groei nodig voor het behouden van een dichte en diepgroene grasmat.

 

September-Oktober: De najaarsbemesting doe je met organische Herfstmeststof. Dit is meststof met een verhoogde kalium gehalte, zodat je grasmat de koude winter zal overleven.

 

November of Januari: Dit is de periode om kalk toe te passen. Kalk beïnvloed de zuurtegraad van de bodem zodanig dat mos zich minder goed ontwikkelt. Het is echter geen mos doder en er wordt ook geen mos mee voorkomen.

 

Gazonkalk geven

Kalk strooien op je gazon: waar is dit voor nodig? Veel planten, waaronder ook gras, hebben een bepaalde zuurtegraad nodig in de grond om goed te kunnen groeien. Voordat je je gazon gaat bekalken, meet je beter eerst de zuurheidsgraad. Een pH-test is bij een tuinspeciaalzaak te koop. De ideale omstandigheid voor je grasmat is een lichtzure bodem met een pH-waarde van 5,5 - 6,5. Een neutrale grond zou het gras geen goed doen, maar erger is het wanneer de grond zuur is geworden en dus een heel lage pH-waarde heeft. Het gras zal dan niet alleen slechter groeien, maar gaat ook nog andere tekenen vertonen die ontstaan door zure grond. Daarnaast houden mossen van zure grond en zullen dus langzaamaan het gras verdringen. Helaas treedt er in gazons een natuurlijk effect van verzuring op. Dus, om problemen vanwege de bodemverzuring voor te zijn, strooi je kalk. Kalk heeft de eigenschap de pH-waarde van het gazon te verhogen. Strooi minimaal één keer per jaar kalk, het liefst in het najaar, tegen de winter, of net na de winter.

 

Geef het gazon kalk en…

·         Je grasmat kleurt mooie, egaal lichtgroen

·         Je voorkomt mosvorming

·         Je verbetert het bodemleven

·         Je grasmat zal dichter groeien

·         Meststoffen worden beter opgenomen

 

Het uitstrooien van meststoffen en kalk kun je met de hand doen, maar voor de meest optimale verspreiding van graszaad & meststoffen gebruik je het best een strooiwagen. Dan wordt alles gelijkmatig over het gazon gestrooid en behoud je met gemak je egale groene biljartlaken. Lees op elke verpakking welke instelling je het best kunt aanhouden.

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken?

Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)