WOLF-Garten Mooie Mat
Mulchen

Mulchen

Mulchen. What’s in a name? Ook wij oefenen ieder voorjaar weer op de uitspraak: ‘mul-sjen’. Wat het is? Voedend maaien, een hartstikke mooie techniek. Als eerste haal je de opvangzak weg. Met één draai aan de knop zet je daarna het uitworpkanaal dicht, zodat de afgemaaide deeltjes langer blijven circuleren in het maaihuis en uiteindelijk in hele fijne deeltjes automatisch weer tussen het gras vallen.

 

Dit is mulchen:

Tijdens het mulchen snij je het gemaaide gras meteen meerdere keren door en laat je de minuscule deeltjes terugvallen op je gazon. Die grasdeeltjes zijn eigenlijk een soort energiebommetjes voor de bodem, want ze bevatte hoogwaardige voedingsstoffen. Ook voorkomen ze dat het gazon uitdroogt.

 

In deze periode mulch je:

Mulchen doe je voornamelijk in de zomermaanden, idealiter bij droog weer. Het maaiafval kan dan namelijk niet klonteren en de bodem verstikken. Maai het gazon twee keer per week en rij je maaier in lage snelheid over het gras.

 

In deze periode mulch je niet:

Te vroeg in het voorjaar en vanaf de herfst heeft mulchen geen zin. Kortgezegd: zodra de blaadjes van de bomen vallen, is de mulchtijd voorbij. Dorre bladeren bevatten namelijk geen voedingsstoffen. Bovendien neemt de bodem minder voedingsstoffen op als het wat kouder is.

 

Meer informatie over grasmaaien vind je hier

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken?

Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)