WOLF-Garten Mooie Mat
Hoe moet ik maaien?

Hoe moet ik maaien?

Beschouw je gazon maar als je partner: als je tijd, liefde en aandacht geeft, betaalt zich dat ruimschoots terug. Maar overdrijf het niet!

 

 

Meer weten over onderhoud van je gazon? Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)

Wat is bij jou de oorzaak?

Om een mooi dicht gazon te krijgen, moet het geregeld gemaaid worden. Ook helpt het maaien van het gazon, in combinatie met sproeien en bemesten, tegen de vorming van onkruid. Maar hoe en wanneer kun je nou het beste maaien?

De oplossing

Als er net een nieuw gazon is aangelegd, mag het gras voor het eerst gemaaid worden zodra de grassprieten circa tien centimeter lang zijn. Stel de maaier dan in op een maaihoogte van zes of zeven centimeter, zodat de grassprietjes alleen worden getopt. Zo vormt het gras eerder nieuwe scheuten waardoor het in de breedte gaat groeien en het dichter, compacter en beter belastbaar zal worden.

In het groeiseizoen moet het gras geregeld gemaaid worden. Laat het gras echter niet te hoog worden, want dan geeft een maaibeurt niet meer het gewenste resultaat. Het advies is om het gazon vanaf mei tot oktober zeker wekelijks maaien. Dit zijn de groeimaanden van het gras. Maai het gras het liefst als het goed droog is want dat voorkomt dat het maaiafval gaat samenkleven, wat hoopjes vormt op het gazon. Hierdoor kunnen voedingsstoffen, licht, lucht en water niet goed doordringen tot de grassprieten waardoor het gazon dof en droog wordt.

 

Do’s:

 • Maai van mei tot oktober
 • Maai wekelijks
 • Maai als het gras droog is

Dont’s:

 • Maai niet als het regent of het gras erg nat is
 • Maai het gras niet te kort
 • Laat het gras niet te lang worden

Het is niet zo dat gras zo kort mogelijk moet worden gemaaid. Dat veroorzaakt namelijk lelijke plekken in het gazon, omdat de voedselvoorraad voor het gras daardoor verdwijnt. Sier- en schaduwgras kan erg kort worden gemaaid, namelijk tot twee centimeter. Speelgras daarentegen kan beter iets langer worden gehouden, zeker niet korter maaien dan drie centimeter. Bij speelgras is vier centimeter de ideale hoogte. Maai in ieder geval nooit meer dan een derde van het gras af. Wanneer het gras sneller groeit, zoals in de lente, maai het dan vaker maar niet korter. Indien het warm weer is (boven de 25 graden) en het gazon erg droog is, kun je het beter iets minder kort maaien.

 

Om te onthouden:

 • Nieuw gazon: zodra het 10 cm is maaien op 6 à 7 cm
 • Sier- en schaduwgras: maaien op 2 cm
 • Speelgras: maaien op 4 à 5 cm
 • Maai nooit meer dan 1/3 van het gras af
 • Maai bij warm weer boven de 25 graden minder kort

De eenvoudigste manier om strepen te maaien is om met een grasmaaier symmetrisch heen en terug te maaien. Zo ontstaan er mooie lichte en donkere banen.