WOLF-Garten Mooie Mat
Verticuteren

Verticuteren

Vrijwel al je vrienden, collega’s en buren hebben het al eens gezegd: verticuteren doet wonderen! En ze hebben nog gelijk ook. Geef je gazon een perfecte renovatie.

 

Wat is verticuteren?

Adem eens twee keer diep in en uit. Lucht op, toch? Zo voelt je grasmat zich na een goede verticuteerbeurt. Door te verticuteren, verwijder je namelijk de viltlaag die op je gazon is ontstaan.

 

Geen zorgen, zo’n laag is normaal en ontstaat op ieder gazon. Maar door het te verwijderen, voorkom je dat er mos gaat groeien en maak je de weg vrij voor lucht, licht, water en voedingsstoffen.

 

In deze periode verticuteer je

Verticuteren doe in het voorjaar (maart of april) en in het najaar (half september of oktober). In het voorjaar kan het niet gek genoeg, want dan is het gras op zijn sterkst en gaat het een toptijd tegemoet.

 

Verticuteer in de herfst wat minder diep. Het gazon heeft dan minder gelegenheid te herstellen. Een maximale diepte van 1 à 2 millimeter is dan genoeg,

 

In deze periode verticuteer je niet

In de winter- en zomermaanden verticuteer je niet. In de winter is het te koud en herstelt je gazon nauwelijks. En in de zomer heeft het gras alle energie nodig om de vaak warme en droge periodes te overleven.

 

En na het verticuteren?

Belangrijk: na het verticuteren heb je wellicht wat kale plekken. Daar was het gras er dus heel beroerd aan toe. Die plekken kun je het beste even bijzaaien en bemesten.

Gebruik hiervoor de Verticuteermix 4-in-1. Of in het voorjaar de speciale voorjaarsmeststof, met de voedingsstoffen om je gazon een boost van jewelste te geven voor het nieuwe groeiseizoen. En in het najaar gebruik je herfstmeststof met extra kalk, om de winter goed door te komen.

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken?

Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)