WOLF-Garten Mooie Mat
Verbrand gazon

Verbrand gazon

Een verbrand gazon kan meerdere oorzaken hebben. Maar met het juiste onderhoud los je dat wel op. En je hebt wel eens voor hetere vuren gestaan, toch?

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken?

Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)

Wat is bij jou de oorzaak?

Je denkt misschien: urine, puur natuur, niks mis mee. Helaas! Urine bevat zouten, die vocht uit het gras opnemen. Je gras droogt daardoor sneller uit en verbrandt als het ware. Schattig hè, die huisdieren …

De oplossing

Water! Je gras heeft dringend behoefte aan vocht om te herstellen. Om concreet te zijn: sproei minimaal 2 x 30-45 minuten per dag (in de ochtend en de avond), tot je mat weer helemaal het mannetje is. Bijkomend voordeel van sproeien: die urinerende viervoeters blijven voorlopig wel even uit de buurt.

 

Als je gras trouwens echt niet meer te redden is, zit er maar één ding op. Tijd voor een wissel! Nieuwe graszoden op de kale plekken dus, of een inzaaibeurt. En die hond of kat? Dat mag je zelf bedenken …

Kampvuurtje stoken, barbecueën op een hete zomerdag of gewoon een beetje rommelen met vuur… Tsja, je bent een man of niet! (Of een vrouw naar ons hart, dat kan ook natuurlijk.) Maar ja, wat doe je met die brandplekken in het gras? Slecht nieuws: verbrand gras heeft een vochtgehalte van ‘nul’. Het is helaas afgestorven.

Ja, goeie vraag. Dat grasveldje van jou ligt er natuurlijk niet voor niks zo bij … Maar geen nood, daarom zijn wij er. Check de afbeeldingen maar eens, dan moet je een heel eind komen.

De oplossing

  • Gele of kale plekken met afgestorven gras... Herken je dit? Dan heb je misschien een beetje té goed voor je gras willen zorgen. Check: Overbemesting.
  • Geel, dor gras... Laat ons raden: hoog zomer, veel zon, weinig water? Check: Zonlicht.
  • Heb je van die kleine ronde kringen? Dat moet zo’n fijne viervoeter zijn geweest. Check: Urine van je hond of kat.
  • Lijkt je grasveld op een kolenbarbeque? Dan wist je de oorzaak zelf waarschijnlijk ook wel. Check: Brand.

Je moeder zei het al: te veel is nooit goed. Te veel mest voor je gras dus ook niet. Overbemesting maakt de bodem instabiel en zorgt voor die verontrustende gele kleur. Of nog erger: je hebt helemáál geen kleur meer (je gras is dus dood). Goede spreiding is alles!

 

De oplossing

Is je gras geel? Dan is de oplossing even simpel als dringend: water, water en nog eens water. Om concreet te zijn: minimaal 2 x 30-45 minuten per dag sproeien (in de ochtend en in de avond).

 

Heeft je gras écht geen kleur meer? Dan is het niet meer te redden en zit er maar één ding op … Tijd voor een wissel! Nieuwe graszoden op de kale plekken dus, of een inzaaibeurt. En de volgende keer lees je de gebruiksaanwijzing van je meststof dus wél. Ook houd je je dan natuurlijk keurig aan de voorgeschreven dosering en let je op een gelijkmatige verdeling.

 

Wil je je gras trouwens écht verwennen? Maai het dan van tevoren. Strooi je meststof als het gras lekker droog is en besproei je grasmat als je klaar bent. Check het bemestingsplan voor meer informatie.

Zul je net zien. Lig jij te bakken op het strand van Salou, vergeet je buurman je gazon te sproeien. Niet fijn, want bij een lange periode van hoge temperaturen (25+ graden) en een tekort aan water drogen het gras en de bodem uit. Het gevolg: een dorre, gelige mat. Bedankt buurman …

 

De oplossing

Water graag! En snel ook, want anders sterft het gras boven de grond af, en uiteindelijk ook de wortels. Wég mooie mat … Sproei minimaal 2 x 30-45 minuten per dag (in de ochtend en de avond).

 

Knapt je gras daar niet van op? Dan moet je toch nieuwe graszoden leggen of je gazon met graszaad inzaaien. En volgende zomer je andere buurman vragen natuurlijk.