WOLF-Garten Mooie Mat
Gazononderhoud

Gazononderhoud

Je gazon onderhouden (of renoveren) is een perfecte investering. Bovendien heb je het met de juiste gereedschappen en kennis snel geregeld. Volg deze zes stappen en creëer je eigen green.

 

1. Verticuteren

Begint je gras te groeien? Dan is het tijd voor de eerste verticuteerbeurt van het jaar (maart/april). Maai eerst het gras en verticuteer dan in de lengte- én de breedterichting. Niet te diep: 1 à 2 millimeter is voldoende om de viltlaag te verwijderen.

 

2. Zaaien en bemesten

Strooi graszaad om de open plekken te vullen. Doe dat meteen, want mos en onkruid liggen op de loer. Gebruik eventueel een kiemversneller. Bemest je gazon als het gras nat is, bijvoorbeeld ’s ochtends (dauw) of als je net licht gesproeid hebt.

 

3. Maaien

Een secuur karwei! De ideale lengte ligt tussen 3,5 en 5 centimeter. En is je gazon net nieuw? Tel er dan een centimeter bij op. Mulchen doe je nog niet, het winterse maaiafval bevat amper voedingsstoffen. De volgende maaibeurt doe je als je gras de helft van zijn eigen lengte is gegroeid.

 

4. Bemesten (yep, alweer)

In april/mei verwen je je gazon met een dieet van stikstof, fosfor en kalium. Strooi de mest bij voorkeur als het gras nat is (van de dauw of een korte sproeibeurt). Je gazon kan er nu gemakkelijk tegen tot juli/augustus.

 

5. Mulchen

De maanden mei tot en met augustus zijn ideale mulchmaanden. Daarmee geef je je gazon in de warmste maanden een extra boost. Mulchen doe je bij droog weer (zodat het maaiafval perfect verspreid wordt).

 

6. Renoveren (najaar)

Tijd voor de tweede verticuteerronde! Hiermee creëer je de broodnodige ruimte voor lucht, licht, water en voedingsstoffen. Hou ook nu een diepte aan van 1 à 2 millimeter. Strooi daarna een kleine hoeveelheid kalk over je gazon (dat neutraliseert de zuren in de bodem).

 

Download de activiteitenkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)