WOLF-Garten Mooie Mat
Gazonaanleg

Gazonaanleg

Gazon goed, al goed

 

Een prachtig dicht, groen gazon aanleggen, is een vak apart. Hier vind je alle belangrijke informatie zodat je jouw droomgazon aan kunt leggen zonder daarvoor een studie te moeten volgen.

 

Het draait allemaal om het zaaigoed

 

Het ene graszaad is het andere niet. Zo heeft het graszaad van WOLF-Garten bijvoorbeeld een dichtheid van 80.000 - 100.000 sprieten per m², terwijl normaal, goedkoop graszaad over het algemeen maar tot 20.000 komt. Het is dus duidelijk waarom gazons die aangelegd zijn met graszaad uit de supermarkt er zo kaal uitzien. Daar heb je nog veel werk aan. Gras dat alleen in de hoogte groeit vraagt meer werk om te maaien en af te voeren dan gras dat voornamelijk in de breedte groeit. Dan is het ook nog zo dat gras wat met name in de breedte groeit geen ruimte laat voor onkruid. Daarom kies je liever voor het hoogwaardige graszaad van WOLF-Garten. Het gazon is je dankbaar.

 

 

Zo leg je een eenvoudig een nieuw gazon aan

 

1. Grond omspitten

 

Hiermee begin je in april. Allereerst spit je de grond om met een spade, een spitvork of met een bodemfrees. Belangrijk: Laat de bodem vervolgens 2 tot 3 weken met rust.

 

2. Losmaken en verkruimelen

 

Na 2 tot 3 weken rusttijd ga je pas verder. Dit grondwerk kun je prima uitvoeren met de gereedschappen van multi-star®. Let hierbij wel op dat de grondtemperatuur boven de 10 °C ligt.

 

3. Zaaien, bemesten, afdekken

 

Een gelijkmatig aangelegd gazon zorgt voor een egale grasmat. Zaai het graszaad daarom in met een strooier van WOLF-Garten. Deze is in de winter ook geschikt voor het strooien van zout en zand. En je kunt hem het hele jaar door gebruiken voor een optimale verspreiding van gazonmest. Een eerste bemesting met startmeststof geeft gelijk een groeiboost aan je nieuw ingezaaide gazon. Na het zaaien en bemesten dek je het graszaad en de meststof losjes af met turfaarde om te voorkomen dat vogels het opeten. Vervolgens sproeit je het oppervlak.

 

4. Regelmatig besproeien

 

Vooral in de eerste 3 weken na het zaaien is het belangrijk om de grond voldoende vochtig te houden. De grondoppervlakte mag niet uitdrogen, omdat daarmee ook de gevoelige graskiem zal uitdrogen. Besproei het gazon dagelijks met water, maar zorg er tegelijk wel voor dat de grond niet té nat wordt. Handig: de slangwagen van WOLF-Garten in twee uitvoeringen.

 

5. Eerste keer maaien

 

Maai het gazon voor de eerste keer als het gras 8-10 cm lang is, maar maai het dan niet korter dan 5 cm. WOLF-Garten heeft een groot assortiment aan grasmaaiers. Hulp nodig bij je keuze? 

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken? Download de gazonkalender door HIER te klikken!