WOLF-Garten Mooie Mat
Welke grasmaaier?

Welke grasmaaier?

Ok, het is geen nieuwe auto, maar toch heb je een mening over een nieuwe grasmaaier. Er zijn namelijk heel wat mooie modellen die perfect bij je passen. Zie jij je in gedachten al smoothly over je gazonnetje zoeven?

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken?

Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)

Wat is bij jou de oorzaak?

Een mooi groen en gezond gazon, wie wil dat nu niet! En dan heb je een gazon... en dan? Met de juiste verzorging is een droomgazon voor iedereen binnen handbereik. Maai het gazon met een goede grasmaaier, doe dit regelmatig én op de juiste manier. Om te weten welke maaier bij u en uw gazon past, zetten hieronder we een aantal aandachtspunten op een rijtje:

 

Kijk allereerst naar de grootte en vorm van het gazon.

  • Voor een klein gazon is een handmaaier toereikend, vooral als er bomen of struiken of misschien een vijver in staat.
  • Is het gazon wat groter met vooral rechte stukken, dan is een elektrische maaier meer geschikt.
  • Is het gazon groot, maar kun je niet zo wennen aan een verlengkabel, of zitten er nogal wat obstakels in het gazon, dan is een accumaaier of een benzinemaaier een goede optie. Een benzinemaaier vergt echter wel wat meer onderhoud dan een ander type maaier.
  • Is het gazon groot genoeg voor een scooter of zitmaaier, dan praten we over een gazon van minimaal 500 m². Het gebruik ervan is dan zeker rendabel, ook gezien de tijd die het maaien in beslag zal nemen met een duwmaaier.
  • Is grasmaaien voor jou geen leuke vrijetijdsbesteding en laat het gazon het toe qua installatie, dan is een robotmaaier zeker ook een goede optie.

 

Bij het kiezen van de juiste maaier is het ook belangrijk te kijken naar de tijd die je wilt stoppen in het maaien van het gazon. Over het algemeen geldt; hoe groter het gazon, hoe breder de maaibreedte moet zijn. Met een bredere maaibreedte wordt de maaitijd automatisch korter.

De oplossing

Handmaaiers

Handmaaiers zijn veelal kooimaaiers. Ze zijn niet automatisch en maaien doordat je ze heen er weer beweegt waardoor de messenkooi ronddraait en over het gazon rolt. Hierin zijn twee technieken te onderscheiden: traditioneel maaien, wat enige energie en kracht vereist (vooral bij wat langer gras) of maaien met een vrijloopsysteem, dan raakt de messenkooi het ondermes net niet, waardoor er veel minder weerstand optreedt en het maaien een stuk lichter wordt ervaren. Een handmaaier is ook handig voor kleine gazonperkjes naast een groot gazon, of op moeilijk bereikbare plaatsen waar u met een cirkelmaaier net niet bij komt. Meestal is er ook een grasopvangzak bij te kopen, zodat het gemaaide gras direct opgevangen wordt en het opharken van het maaiafval niet nodig is.

Elektromaaiers

Volgend op de handmaaiers zijn de elektrische maaiers. Deze zijn automatisch doordat ze worden aangesloten op het stroomnetwerk met een verlengkabel. De meeste elektromaaiers zijn uitgerust met een cirkelmes wat met een hoge snelheid ronddraait en zo het gras maait. Alle typen zijn voorzien van een grasopvangzak, zodat het gemaaide gras direct wordt opgevangen en je het maaiafval niet bijeen hoeft te harken na het maaien. In gebruikscomfort en uitvoering zijn veel verschillen te vinden. Een standaard elektromaaier is in elk geval uitgevoerd met in hoogte verstelbare wielen, al dan niet centraal te verstellen. De grasopvangzak is ook standaard, al dan niet met vulindicator die aangeeft wanneer de zak geleegd dient te worden. Veel voorkomend is de beugelschakelaar voor een extra veilige bediening en ook de duwboom is meestal inklapbaar zodat de maaier ruimtebesparend kan worden opgeborgen. Als de duwboom ook in hoogte verstelbaar is, is de maaier beter aan te passen aan je lichaamslengte wat leidt tot een ergonomische werkhouding. Met een elektrische maaier kan je vaak ook mulchen. Het gras wordt dan tijdens het maaien niet opgevangen, maar extra fijn versnipperd en automatisch weer over het gazon terug gestrooid. Dit is extra fijn tijdens de drogere perioden, het hydrateert en voedt het gazon namelijk extra doordat nu het vocht en de voedingsstoffen van het gemaaide gras ook in het gazon aanwezig blijven. Om een elektromaaier te veranderen in een mulchmaaier kan bij veel modellen een aparte  mulchplug geplaatst worden. Bij de A-serie elektromaaiers van WOLF-Garten is het ombouwen van de maaier niet nodig. Deze maaierserie heeft een geïntegreerd CCM-systeem, waardoor de maaier met één draai aan de mulchknop van functie verandert. Om als laatste te noemen, er zijn ook elektromaaiers met achterwielaandrijving verkrijgbaar. Dit maakt het maaien van het gazon nog aangenamer.

Accumaaiers

Een elektromaaier moet altijd worden verbonden met het stroomnet. Ligt jouw tuin hiervoor ongunstig? Zijn er veel obstakels in het gazon, zoals een vijver, speelhuisje, trampoline, bomen, struiken enz.? Is er bij jouw voortuin geen stroomaansluiting? Of erger je je gewoon aan de verlengkabel tijdens het maaien van het gazon? Dan is een accumaaier voor jou geschikter. Deze maaiers hebben veelal dezelfde comfortabele eigenschappen als een elektromaaier. Een accumaaier hoeft niet worden aangesloten op het stroomnetwerk, behalve om de accu op te laden. Tijdens het stilstaan van deze maaier, vraagt de accu wel de juiste zorg. De meeste accumaaiers hebben een levensduur van 4 – 6 jaar, mits er goed onderhoud en verzorging is gepleegd. Na die tijd is de accu zeker aan vervanging toe. De 72 Volt accumaaiers in 34, 37 en 40 cm maaibreedte hebben alle voordelen van de A-serie grasmaaiers, met daarnaast de vrijheid om zonder kabel te maaien!

Benzinemaaiers

Voor de grotere gazons is een benzinemaaier bijna onmisbaar. Benzinemaaiers zijn zeer gebruiksvriendelijk qua functioneel gebruik en ook hier geldt dat de uitvoering in de verschillende modellen onderling meestal verschilt in de luxe eigenschappen en het motorvermogen. Standaard is een benzinemaaier uitgevoerd met een cirkelmes, beugelhandgreep, verstelbare maaihoogte al dan niet centraal in te stellen, grasopvangzak al dan niet met vulindicator, de mogelijkheid voor mulchen met een mulchplug al dan niet inclusief geleverd en een inklapbare duwboom. Daarnaast is dus het motorvermogen vaak de onderscheidende factor, evenals de wel of niet aanwezige achterwielaandrijving. Omdat de benzinemaaier vaak wat zwaarder van gewicht is door de aanwezigheid van een grotere motor, benzine- en olietank met bijhorende vloeistoffen en veelal een metalen chassis, is wielaandrijving een welkome aanvulling. Hierdoor is uiteraard minder kracht nodig om de maaier voort te duwen en het maakt de maaier wendbaarder in bochten. Ons advies: breng je benzinemaaier wel elk seizoen weg naar een servicewerkplaats voor een onderhoudsbeurt!

Scooters en zitmaaiers

Ofwel, benzinemaaiers om op te zitten. Is het gazon van echt behoorlijk formaat en eigenlijk met een gewone benzinemaaier niet meer te maaien, dan is een scooter of een zitmaaier wenselijk. De werking is nagenoeg gelijk aan een benzinemaaier. Het starten ervan gebeurt vaak met een sleutel, de opvangbak is groter, de maaibreedte breder en het leukste... je kunt er bovenop zitten! Duwen is niet nodig, de transmatic / hydrostaat / autodrive aandrijving zorgt voor het voortbewegen van de maaier. Versnellingen zijn eenvoudig te bedienen met een voetpedaal, al dan niet zonder te schakelen. Zitmaaiers zijn te onderscheiden in twee meest voorkomende types: de zitmaaier met achteruitworp en de zitmaaier met zijuitworp. In het maaidek onder de machine zitten synchroon snijdende messen. Doordat deze elkaar overlappen, ontstaan er tijdens het maaien geen strepen op het gazon van stroken gras die niet gemaaid zijn. Bijkomend voordeel van een zitmaaier met opvangsysteem is, dat niet alleen het maaisel wordt opgezogen, maar bijvoorbeeld ook de bladeren die op het gras liggen. Daarnaast is er voor de meeste zitmaaiers ook een mulchkit verkrijgbaar.

Robotmaaiers

Is maaien echter niet jouw favoriete zaterdagactiviteit? Dan is het goed om eens na te denken over de installatie van een robotmaaier. Aanleggen, installeren en klaar, je hebt er nagenoeg geen omkijken meer naar. De robotmaaier werkt geheel automatisch, hij weet zelf wanneer en hoe lang er gemaaid moet worden en hij gaat zelf terug naar heet laadstation als de accu leeg dreigt te raken. De robotmaaiers zijn uitgevoerd met speciale mulchmessen, extra geschikt om telkens een paar millimeter van de grassprieten te maaien, zodat het gazon altijd een egaal maaibeeld vertoont. Voor ieders veiligheid is de robotmaaier voorzien van enkele sensoren, die ‘gevaar’ registreren. De stootsensor laat de robotmaaier in een andere richting keren, zodra hij tegen een obstakel rijdt. Als het begint te regenen, dan zorgt de regensensor ervoor dat de robotmaaier gaat schuilen op het laadstation. Die sensor is instelbaar qua gevoeligheid, hij kan namelijk gewoon tegen een spatje regen en heeft ook geen problemen met het maaien van nat gras. Wanneer de robotmaaier wordt opgetild of gekanteld tijdens het maaien, door bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren, dan staan de messen automatisch stil. Tot slot is er nog de diefstalsensor; als de robotmaaier buiten ‘zijn’ zone komt, dan gaat er ook een alarm af en is de robotmaaier niet te gebruiken op een ander gazon. De instellingen zijn zo specifiek geprogrammeerd dat de robotmaaier niet het gazon van de overburen kan gaan maaien. Een pincode is vereist om de robotmaaier weer aan het werk te krijgen. Binnen de programmering is het mogelijk om verschillende maaizones te installeren, bijvoorbeeld een voor- en achtertuin of een gazon wat gescheiden wordt door een oprit, tuinpad oid. Leuke features zoals het bedienen van de robotmaaier middels een app op je smartphone is natuurlijk helemaal top!