WOLF-Garten Mooie Mat
Mos

Mos

Mos op je mooie grasmat … Kom op zeg! Je kweekt toch geen bospad? Gelukkig is mosvorming meestal snel en gemakkelijk tegen te gaan. Vamos!

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken?

Download de gazonkalender, print 'm uit en hang 'm op de koelkast, deur van je tuinhuisje, spiegel of op een ander mooi plekje ;-)

Wat is bij jou de oorzaak?

Gras dat overwegend in de schaduw ligt, krijgt weinig zonlicht. Da’s logisch, toch? Te weinig zonlicht beperkt gras in zijn groei (zowel in de lengte als breedte). Mag jij raden wat die ruimte opvult … Precies: onkruid en mos!

De oplossing

De duurzaamste oplossing is simpel: zaag of knip de takken die de schaduw veroorzaken weg. (Overleg wel met je buren. Of niet natuurlijk.) Wil je niet zagen of knippen? Zorg dan dat je je grasmat goed verticuteert. Een derde optie: gazonmest met ijzer (vloeibaar).

 

En de volgende keer gebruik je voor die duistere hoekjes natuurlijk meteen een gras(zaad)mengsel voor schaduwrijke plekken.

Een goed bemestingsplan houdt je gazon vitaal. Jaja, ook een mooie grasmat moet je verwennen! Het gaat dan vooral om de juiste balans tussen water, licht, lucht en voeding. Is die balans verstoord, dan groeit de kans op mosvorming.

De oplossing

We hebben een praktisch stappenplannetje voor je. Eén: gebruik gazonmest met ijzer om het mos te doden. Twee: zaai extra graszaad. Drie: stel een goed bemestingsplan op (of laat dat voor je doen door een expert). Wedden dat die mooie mat van jou dan ook mooi blijft?!

We bedoelen het niet vervelend hoor, maar… je hebt je gras laten stikken. Letterlijk. Door niet te verticuteren of te beluchten, ontstaat er een laag gazonvilt: de perfecte bodem voor mos. Het gevolg: de bodem neemt geen lucht, licht, water en voedingsstoffen meer op.

De oplossing

Eén woord: verticuteren. Doe je dat voor het eerst, dan schrik je je waarschijnlijk ‘kapot’ van het resultaat. Met een verticuteermachine of verticuteerkam verwijder je namelijk alles uit je gazon, behalve het gezonde gras. En dat ziet er in het begin bepaald niet veelbelovend uit.

 

Maar wees gerust: met de juiste nabehandeling komt het weer helemaal goed. Verticuteren met een verticuteerkam is trouwens een flinke klus. Zeker weten dus dat jij je grasmat niet meer laat stikken!

 

Verticuteren doe je zo!

Een onvoldoende belucht gazon werkt als een magneet voor mos. Zeker als ook het bemestingsplan niet in evenwicht is en het gras niet genoeg licht en/of water krijgt. Eigenlijk … ben je de boel een beetje aan het verwaarlozen. Actie dus!

De oplossing

Je gazon regelmatig beluchten kun je beschouwen als een cadeautje voor je gras. Je stelt de bodem zo namelijk in staat om lucht en water op te nemen. En dat stimuleert de groei van de graswortels.

 

Verticuteer je gazon bijvoorbeeld met een verticuteermachine die een beluchtingsrol met veren heeft, of prik gaatjes in de bodem met een tuinvork of onkruidsteker. Misschien zit je niet te wachten op zo’n klusje, maar hé… jíj wil een mooie mat, toch?

Ja, goeie vraag. Dat grasveldje van jou ligt er natuurlijk niet voor niks zo bij … Maar geen nood, daarom zijn wij er. Lees maar eens verder bij ‘De oplossing’, dan moet je een heel eind komen.

De oplossing

Check eerst eens of je niet te veel schaduw hebt, niet goed bemest hebt, niet geverticuteerd hebt of onvoldoende gelucht hebt. Allemaal in orde? Dan hebben we een pijnlijke mededeling voor je: waarschijnlijk heb je gewoon een hele slechte kwaliteit gras.

 

Gras bestaat uit heel veel verschillende mengsels van zaden. Goedkope mengsels zorgen vaak snel voor een groene mat, maar … meestal groeien die sprieten vooral in de lengte in plaats van in de breedte. Moet jij vaker dan twee keer per week maaien om je gras in toom te houden? Dan bestaat de kans dat er tussen de grassprieten heel veel ruimte is. Drie keer raden wat er in die ruimte groeit. Bingo: mos en onkruid …

 

Je kunt nu twee dingen doen:

  • Genoegen nemen met wat het is (NEE!)
  • De nodige tijd, energie én liefde in je gazon steken en ons behandelplan volgen.