WOLF-Garten Mooie Mat
Gazon kalk gebruiken

Gazon kalk gebruiken

Kalk strooien op je gazon: waar is dit voor nodig? Veel planten, waaronder ook gras, hebben een bepaalde zuurtegraad nodig in de grond om goed te kunnen groeien. Voordat je je gazon gaat bekalken, meet je beter eerst de zuurheidsgraad. Een pH-test is bij een tuinspeciaalzaak te koop. De ideale omstandigheid voor je grasmat is een lichtzure bodem met een pH-waarde van 5,5 - 6,5. Een neutrale grond zou het gras geen goed doen, maar erger is het wanneer de grond zuur is geworden en dus een heel lage pH-waarde heeft. Het gras zal dan niet alleen slechter groeien, maar gaat ook nog andere tekenen vertonen die ontstaan door zure grond. Daarnaast houden mossen van zure grond en zullen dus langzaamaan het gras verdringen. Helaas treedt er in gazons een natuurlijk effect van verzuring op. Dus, om problemen vanwege de bodemverzuring voor te zijn, strooi je kalk. Kalk heeft de eigenschap de pH-waarde van het gazon te verhogen.

 

Wanneer kalk op je gazon? 

Strooi minimaal één keer per jaar kalk, het liefst in het najaar, tegen de winter, of net na de winter (oktober t/m februari).

 

Geef het gazon kalk en…

·         Je grasmat kleurt mooie, egaal lichtgroen

·         Je voorkomt mosvorming

·         Je verbetert het bodemleven

·         Je grasmat zal dichter groeien

·         Meststoffen worden beter opgenomen

 

Het uitstrooien van meststoffen en kalk kun je met de hand doen, maar voor de meest optimale verspreiding van graszaad & meststoffen gebruik je het best een strooiwagen. Dan wordt alles gelijkmatig over het gazon gestrooid en behoud je met gemak je egale groene biljartlaken. Lees op elke verpakking welke instelling je het best kunt aanhouden.

 

Meer weten over het onderhouden van je gazon en alles wat daar bij komt kijken? Download de gazonkalender door HIER te klikken!